KIPPENSOEP OUDERWETS RECEPT

28-01-2016 13:31

Grootmoeders keuken

Kippensoep wordt ook wel Joodse penicilline genoemd.

Een aantal longspecialisten heeft er onderzoek naar gedaan. Volgens een professor en longspecialist aan UCLA, Irwin Ziment, komt bij het koken van kip een stof vrij die verwant is aan “acetylcysteine” dat voorgeschreven wordt voor bronchitis en andere ademhalings problemen. De soepen hadden ook een aantoonbaar positieve werking op de witte bloedcellen.

Dus de conclusie: Kippensoep helpt echt. Hier mijn recept voor een helende kippensoep, ouderwets recept.

Kippensoep, beetje van mijn grootmoeder en een beetje van mezelf

Ingrediënten (circa 8-10 personen)

kippenbouillon

  • 1,5 kilo kippenpoten of 1 hele kip
  • ½ eetlepel appelciderazijn (of andere vorm van azijn)
  • 2 winterwortels, in grove stukken
  • 2 preien, in grove stukken
  • 3 tomaten, doormidden gesneden
  • 3 uien, met schil*, in grove stukken
  • 5 gram verse takjes tijm
  • 10 peperkorrels
  • 4 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • 3 stukjes foeli
  •  1 el zeezout
  • 4-5 dunne plakken verse gember
  • 3 stengels bleekselderij, in grove stukken
  • 1 bol knoflook, dwar doormidden gesneden
  • 6 takjes peterselie

*Verwijder de buitenste schil van de ui met zand eraan. Maar de mooie laat je zitten, want dan krijgt de bouillon een mooiere kleur.

Vulling kippensoep

  • vlees van de kip uit de bouillon, in stukken
  • 2 winterwortels   
  • 1 prei, een kleintje, in dunne ringetjes
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes
  • peterselie, heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel zout, meer naar smaak
  • zwarte peper
  • een snufjes kurkuma, of een stukje verse kurmuma wortel ( ca. 3 cm)

Kippensoep maken

  1. Doe 4 tot 5 liter water in een pan. Voeg de soepkip en de rest toe.
  2. Breng langzaam aan de kook, schuim af met een grote metalen lepel ( een schuimspaan is niet geschikt: het schuim loopt door de gaatjes).
  3. Kook alles 5 minuten, draai het vuur laag en laat de bouillon minimaal 4 uur trekken, maar liever 12 uur of langer.
  4. Plaats een deksel op de pan. De soep mag nu niet meer koken.
  5. Zodra de soep lang genoeg getrokken heeft, vis je de grote stukken groente uit de pan. Deze kunnen weg. Haal ook de kip en vlees dat is losgeraakt uit de pan en leg dit op een snijplank om wat af te koelen. Zeef de soep zodat ook de kleinere stukken groenten en de kruiden uit de bouillon gefilterd zijn en gooi ook de inhoud van de zeef weg. Wie elk spoortje groenten en kruiden wil verwijderen, giet de soep ook nog door een schone doek. Ik vind dat niet nodig.
  6. Breng de soep verder op smaak met zout, kurkuma, en peper.
  7. Voeg de overige ingrediënten voor in de kippensoep toe.
  8. Proef na 10 minuten of de wortel zacht genoeg is.
  9. Laat de kippensoep niet koken.

Kippensoep, ouderwets recept.

Soep bewaren

Als je soep bereidt, maak je vaak een grote pan. Een prima idee, want je kunt de soep dan meerdere dagen eten. Het is dan wel belangrijk dat je de soep goed bewaart, anders is hij snel zuur.

Laat de soep zo snel mogelijk afkoelen (als de buitentemperatuur koud genoeg is, laat je de soep buiten afkoelen) en zet hem pas in de koelkast als hij echt koud is. Je kunt soep beter niet te lang op kamertemperatuur laten staan en ook meerdere keren opwarmen is onverstandig. Op die manieren krijgen bacteriën vrij spel.

Portioneer je verse soep en verwarm alleen wat je echt nodig hebt. Je kunt soep ook in kleine porties invriezen.