KRUIDEN, SAUZEN, MARINADES

HUISGEMAAKTE VANILLE EXTRACT

Heel leuk en makkelijk omzelf te maken. Met als voordeel dat het extract hel zuiver is, dus zonder E-nummers.   NODIG schone fles 250 ml 3 vanillestokjes 250 ml wodka (die koop in Duitsland)   BEREIDING Met een mes de vanillestokjes opensnijden. Doe de vanillestokjes in...

CHAMPIGNONSAUS

NODIG   1 bak champignons 40 gr roomboter 1 ui, gesnipperd 40 gr speltbloem 400 ml bouillon 1 ei 50 ml haverroom 1 tl appelazijn peper en zout peterselie   BEREIDING   Champignons schoonmaken met een natte doek en in plakken van...

VEGA KAASSAUS MET EDELGIST

NODIG   40 gram edelgist 3 el tapiocameel 2 tenen knoflook, geperst of 2 tl knoflookpoeder 1 flinke tl zout 500 ml amandelmelk 1 el olijfolie 2 tl citroensap 2 tl appelazijn 1 tl mosterd 100 gr zachte geitenkaas 1 tl honing 2 el...

SATE MARINADE UIT MALEISIE

NODIG 3 sjalotten, fijngesneden 2 tenen knoflook, fijngesneden 3 el ketjap manis 2 tl sambal trassi 1 tl ketoembar 1/2 tl djinten 1/2 tl laos 1 tl djahé 1 tl citroensap 2 tl honing 1 tl zout   BEREIDING   Maak van de...

HEERLIJKE SATESAUS

Een ovenheerlijk recept. Probeer het maar eens. Beter dan de kant en klare versie uit de winkel, en nog gezonder ook.     NODIG   300 gr notenpasta 150 ml kokend water 150 ml kokosmelk 5 el kikkoman sojasaus  1/2 el azijn 2 el honing of ander...

MAYONAISE LANGER HOUDBAAR

NODIG   1 eigeel 1 el citroensap 1 tl appelazijn 1 tl mosterd 1/4 tl zeezout 1 tl honing 1 el wei 500 ml koudgeperste olie Leuk om verschillende oliesoorten te mixen, maar overdrijf niet met bv olijfolie.   Doe alle benodigdheden, behalve de...

THAISE CHILISAUS

  NODIG   3 sjalotten 1 grote chilipeper 4 teentjes knoflook 2 el vissaus (nam-pla) 1 el citroensap 1/4 tl groene stevia of andere zoetstof zoals honing   BEREIDING Pel de sjalotten, snijd ze doormidden en rooster ze samen met de chilipeper en de...

ITALIAANSE KRUIDEN

NODIG   1/2 el gedroogde salie 2 el gedroogde basilicum 2 el gedroogde peterselie 1 el gedroogde oregano 1 el gedroogde uisnippers 1/2 el gedroogde tijm 1/2 el knoflookpoeder 1/2 tl gemalen zwarte peper   Alles goed mengen en klaar is de mix.

KOEK EN SPECULAASKRUIDEN

Het kan lastig zijn om buiten de decembermaanden aan speculaaskruiden te komen. Daarom maak ik het altijd zelf. Het is hel simpel.  Ik heb meerdere variaties geprobeerd, maar dit is veruit de lekkerste.   NODIG   15 gram gemalen kaneel 2 gram kruidnagel 2 gram gemalen...