E NUMMERS SCHADELIJK?

13-04-2015 13:08

E nummers verlengen de houdbaarheid, geven een mooie kleur aan het product, zorgen voor een verslavend effect zodat je er meer van wilt eten, geven een mooie textuur in de mond en laten een product gezond lijken doordat er synthetische vitaminen aan worden toegevoegd.

Vaak staat erbij dat deze toevoegingen (e-nummers) zijn goedgekeurd door de EU. Sommigen zijn inderdaad heel onschuldig. Vitamine C is bijvoorbeeld een toevoeging en is bekend als E 300. Kurkuma, een supergezond kruid, staat bekend als E100.

Maar er zijn ook E nummers die wel degelijk schadelijk zijn.

In 2007 kwamen een aant al kleurstoffen in opspraak, waaronder Tartrazine. Tartrazine zou (net als vele andere E nummers) hyperactiviteit kunnen veroorzaken bij kinderen. Er kwam een onderzoek en werden uiteindelijk veilig bevonden, maar aan de andere kant werd van diverse kleurstoffen de aanvaardbare dagelijkse inname verlaagd. Sommige E-nummers zijn in bepaalde landen verboden maar in Nederland wel toegestaan! Het gebruik van Tartrazine is in Noorwegen en Oostenrijk verboden. Net als E 122 oftewel Karmozijn. Deze stof is niet alleen in Noorwegen verboden maar ook in Japan, Amerika en Zweden. Net over de grens in Duitsland en België is het verboden om het stofje Allura rood te verwerken in voedingsmiddelen. Beter bekend als E124. En zo kunnen we nog wel even verder gaan. Ook zijn er E nummers die een paar jaar geleden nog wel mochten worden toegevoegd en nu ineens niet meer, alsof het een paar jaar geleden nog wel veilig was en nu ineens niet meer? Wetenschap heeft maar weinig waarde als het om gezondheid gaat, omdat er teveel variabelen zijn om goed uitspraak te kunnen doen en effecten pas op lange termijn zichtbaar worden. Bovendien spreekt bijna alles elkaar tegen en is er voortdurend voortschrijdend best evidence.

Sommige dingen zijn niet of moeilijk te onderzoeken. Alles wat ver buiten de natuur gaat is een experiment.

  • Wat bijvoorbeeld als iemand gevoelig van aard is? Ieder mens reageert weer anders.
  • Wat gebeurd er wanneer iemand heel veel synthetische en chemische producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt?
  • Wat doen E nummers als ze met elkaar worden gecombineerd?

Het is gewoon onmogelijk om te achterhalen wat er gebeurt (vroeg of laat) als je een cocktail van E nummers binnen krijgt.

KIJK UIT VOOR E 621

E 621 is een smaakversterker die aanwezig is in vrijwel alle zoute en hartige voorverpakte voedingsmiddelen.

•             E621 verhoogt de eetlust. Je krijgt steeds meer behoefte aan ongezonde voeding. En zo raak je snel  in een vicieuze cirkel van nog meer ongezonde producten met E621 eten. Hierdoor kan je steeds ongezonder gaan eten en eerder obesitas ontwikkelen.

•             Schuilnamen zijn: MSG, Monosodiumglutamaat, Mononatriumglutamaat, Smaakversterker, Aroma of zoals we het kennen van de Chinese keuken: Ve tsin.

ASPARTAAM IS ERG GIFTIG

Gebruik dit zoetmiddel niet, ook niet om af te vallen of om suiker te vermijden. Vaak zit het in producten waarop staat ‘zonder suiker’ of ‘light’.

  • Aspartaam tast het zenuwstelsel aan en is zeer kankerverwekkend.
  • Het kan maar liefst 92 bijwerkingen veroorzaken zoals; MS, Hersentumoren, Alzheimer, Parkinson maar ook eenvoudige hoofdpijn.
  • Het tast het immuunsysteem aan en kan buikpijn, diarree, gewichtstoename en slapeloosheid veroorzaken.
  • E 951 kan hyperactiviteit en concentratieproblemen veroorzaken.