EIVERVANGERS

18-09-2016 17:39

Er zijn verschillende redenen om geen eieren te eten, bijvoorbeeld een allergie, veganistisch eten, of omdat je het niet lekker vindt. Er zijn diverse producten die de smaak, de functie en de voedingswaarde van eieren kunnen vervangen. Hier volgt een overzicht.

 
 

Binden/ luchtig maken

 
  • Vruchten  Elke vrucht die een hoog pectinegehalte heeft is geschikt om ei te vervangen. Banaan is een goed voorbeeld, maar je kunt ook heel goed peren of appelmoes gebruiken! Wil je pannenkoeken maken? Doe dan een gepureerd banaantje door het beslag in plaats van ei. Ook in taart zijn vruchten ideale eivervangers.

  • 1 ei = 1/2 rijpe banaan of 60 ml appelmoes (3 eetlepels).

  • Agar Agar  1 eetlepel Agar Agar (verkrijgbaar bij de toko) opgeklopt met 1 eetlepel water, vervangt het eiwit van 1 ei. Ideaal om bijvoorbeeld plakjes aubergine in te dippen voordat je deze paneert. 1 eiwit = 1 tl agar poeder opgelost in 1 tl water, kloppen, koelen en nog een keer kloppen

  • Baking soda/bakpoeder Baking soda en bakpoeder hebben beiden de eigenschap om gerechten luchtiger te maken. Zeer geschikt voor pannenkoeken, gebak en brood.