EMOTIES, ORGANEN EN COMMUNICATIE

17-04-2017 15:05

 

 

 

 

In de Oosterse geneeswijzen zegt dat organen gerelateerd zijn aan emoties. De wetenschap toont dat bij bepaalde emoties bepaalde neurotransmitters (boodschappers) worden aangemaakt. Een overmaat op het ene orgaan kan tekorten geven op een andere plaats in het lichaam.

Serotonine is zo'n neurotransmitter waarvan bekend is dat hij veel effect heeft op de stemming; tekorten in het zenuwstelsel leiden tot depressie. Op specifieke organen bevinden zich veel receptoren ('ontvangststations') voor bepaalde neurotransmitters. Een teveel aan die neurotransmitter kan leiden tot onbalans in de energie van dat orgaan.


 

LEVER, GAL, BOOSHEID EN DEPRESSIE

 

De lever en de gal worden door de chinese geneeswijzen in verband gebracht met boosheid, frustratie. De Nederlandse taal kent overeenkomstige uitdrukkingen: 'heb je iets op je lever' en "spuw je je gal". Bij een overmaat aan boosheid of frustratie kan de energie van de lever uitgeput raken, waardoor er op langere termijn meer kans is dat er een ziekte ontstaat in de lever.

 

Boosheid, frustratie en depressie

 

Boosheid kun je uiten door te schreeuwen. Als je je boosheid niet uit, dan kan je frustratie naar binnen slaan. Dit kan de oorzaak zijn van depressie. Het is emotioneel gezonder om je emoties te uiten dan om ze 'op te vreten'.

 

 

DE LONGEN EN DIKKE DARM

 

De longen worden in verband gebracht met verdriet . 'Je houd je adem in' als je heel geschokt bent door een gebeurtenis of bepaald gedrag. Opgeruimd ademhalen en 'opluchting' horen bij het tegenovergestelde van verdriet; de longen kunnen weer vrij ademhalen.
De dikke darm wordt in verband gebracht met een gevoel van onveiligheid. Obstipatie (verstopping) wordt emotioneel in verband gebracht met 'het willen vasthouden wat je hebt'/ 'je weet wat je hebt en niet wat je krijgt'. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld vooral verstopping als ze op vakantie gaan. Ze gaan een heel onbekende situatie tegemoet en hun darmen verkrampen daardoor.

 

Onderbuikgevoelens

 

Een bekende kreet gaat over 'onderbuikgevoelens'. Die formulering heeft een negatief imago, maar veel mensen herkennen wel dat ze soms buikpijn hebben van spanning. Er zit een emotioneel centrum in je buik. Bij degenen die geschoold zijn op het gebied van chakra's is bekend dat het tweede chakra (het buikchakra) het chakra is van de emoties. In de darm worden allerlei stoffen aangemaakt die ook terug te vinden zijn in de hersenen: serotonine, melatonine en vele andere stoffen. 

Serotonine speelt een rol bij je stemming; een tekort aan vrij serotonine in de hersenen komt voor bij mensen die depressief zijn. Melatonine reguleert het slapen, maar heeft ook een belangrijke rol in het immuunsysteem. 

Die overeenkomsten in het aanmaken van stoffen door de darm en in de hersenen is één van de redenen dat de darmen 'the second brain' worden genoemd.

 

 

DE MAAG EN DE MILT

 

Bij de maag hoort de emotie bezorgdheid. 'Het ligt zwaar op m'n maag' is de Nederlandse uitdrukking die er bij past.
Maar ook in Westers onderzoek is dit verband tussen emoties en functioneren van organen terug gevonden. In de vorige eeuw bestudeerden onderzoekers mensen met een fistel van de maag of van de darm. Een fistel is een opening in de buikwand, waardoor een stukje van de maag of darm zichtbaar kan worden aan de buitenzijde van het lichaam. Toen werd waargenomen dat deze organen reageerden op emoties. Het maagslijmvlies vertoonde een verminderd functioneren door angst, depressie en een gevoel dat alles teveel is. Door agressie, rusteloosheid en beschuldigende gevoelens, ontstond een overmatig functioneren van de maag. (Bron: artikel S. van As in blad Folia Orthica in 2001)
Gebrek aan (zelf)vertrouwen is een emotie de belastend is voor de miltenergie. Miltenergie is in de Oosterse visie gerelateerd aan de spijsvertering. Gebrek aan zelfvertrouwen vermindert de functie van de spijsvertering, waardoor er spijsverteringsklachten kunnen ontstaan.

 

DE NIEREN EN DE BLAAS

 

De nieren en de blaas horen volgens de Chinese visie bij elkaar, maar ook in de reguliere Westerse gezondheidszorg vallen deze onder hetzelfde 'systeem' namelijk de urinewegen. In de Westerse geneeskunde is alom bekend dat de bijnieren een centrale rol spelen in de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol. (Cortisol wordt ook wel het anti-stresshormoon genoemd.) De bijnieren zijn een soort kleine erwtjes die verbonden zijn met de nieren. Ze zijn daardoor ook een energetische eenheid met de nieren. Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang teveel stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren.

Bij blaas en nieren hoort de emotie angst. 'Ik doe het in mijn broek van angst' is een bekende Nederlandse uitdrukking. Iedereen kent ook wel het verschijnsel dat sommigen een paar keer naar de wc gaan vlak voor een optreden of iets anders wat spannend wordt gevonden. Angst put de nierenergie uit, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals regelmatig een blaasontsteking krijgen. Nierenergie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten en gewrichten, rugklachten en dergelijke. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van langdurige stress, maar rugklachten kunnen ook andere oorzaken hebben.

 

Angst en woede

 

Het is belangrijk om te beseffen dat angst en woede ook twee kanten van dezelfde medaille kunnen zijn. Als een ander ver over je grenzen gaat en je bent machteloos daartegen, dan is vluchten vaak de enige oplossing. In de situatie van een kind dat op school wordt gepest, is vluchten niet goed mogelijk. Vaak trekt iemand zich dan terug, om niet nog meer trappen op zijn of haar ziel op te lopen. Angst kan ontstaan uit woede die niet geuit wordt, soms omdat de situatie niet toelaat dat die woede geuit wordt.
Sommigen zijn zo goed in het tergen van een ander, dat die ander vroeger of later 'ontploft'. Als dit 'ontploffen' dan gebeurt op een manier die door de omgeving niet wordt begrepen, dan kan de omgeving dat 'ontplofgedrag' veroordelen. Het slachtoffer komt dan nog meer alleen te staan. 

 

HART EN DUNNE DARM

 

De emoties die in verband worden gebracht met de dunne darm en het hart zijn gekwetstheid/ kwetsbaarheid. Hij lijdt aan een 'gebroken hart'. Sommige mensen krijgen diarree als ze meer meemaken dan ze kunnen verteren. Diarree als reactie op emoties wordt ook wel 'huilen met je darmen' genoemd.

Als je met behulp van (onder andere) de chinese geneeswijzen meer gaat begrijpen waarom je immuunsysteem op dat gebied niet goed functioneert, dan kan dat een wegwijzer zijn richting meer gezondheid.
Wees hier wel voorzichtig mee. Sommige mensen draaien deze zienswijze om en stellen als het ware dat een gezondheidsprobleem 'je eigen schuld is, omdat je blijkbaar emotioneel ergens niet goed mee omgaat'. Niemand wordt sterker of gezonder van zo'n opvatting!

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Natuurgeneeskunde-praktijk.nl 2003 - 2017