ENERGIE EN HOOGEVOELIGHEID

16-09-2016 22:03

Ken je dat?

Je betreed een ruimt en ineens voelt het heel positief of juist negatief.

Wat is het?  En hoe werkt het?  En bestaat hoogsensitiviteit wel?

 

Het heeft allemaal te maken met energie (van anderen).

 

Soms, als ik niet zo lekker in mijn vel zit en dus energetisch niet zo krachtig ben, dan ben ik heel vatbaar voor energieën van anderen.

Ik ben behoorlijk sensitief en voel vaak wat er bij de ander speelt, vooral bij mijn naasten. Wanneer ik sterk in mijn energie zit, beïnvloed eventuele negatieve energie mij niet.

 

Ik heb bepaalde mensen (vrienden en familie) om mij heen die heel charismatisch en dus energetisch heel krachtig zijn. Wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit, en op dat moment dus niet zo krachtig in mijn energie sta, word ik enorm beïnvloed door hun energie. Wanneer mijn oudste broer binnenkomt met al zijn positieve energie voel ik mij na verloop van tijd ook erg energiek. De anderen mensen die in dezelfde ruimte zitten gaan vaak hetzelfde voelen. Hij is zo charismatisch en energetisch sterk dat hij met zijn energie iedereen in dezelfde ruimte kan beïnvloeden. Als hij binnenkomt is het feest en altijd gezellig. Hij geeft ons zijn krachtige energie. Fantastisch!

 

Maar wanneer ik energetisch niet zo krachtig ben en mensen negatieve energie bij zich dragen, dan voel ik me alleen maar moe en belabberd  (het ligt eraan hoe sterk de negatieve energie is). Ik neem de negatieve emoties van hun over en kan er letterlijk ziek van worden. Anderen kunnen deze negatieve energie ook voelen. De stemming kan dan ineens omslaan in een ruimte.

 

Krachtige energie stroomt vaak naar minder krachtige energie.

 

Veel mensen zeggen dat ze hoogsensitief zijn, maar zijn het niet. Zoals ik hierboven al beschreef ben je energetisch juist wat labieler. Wanneer je energieveld zwak is en je komt iemand tegen met een energieveld dat iets sterker is, dan kun je hier erg veel last van hebben.  

 
 

Andre Visch, energetisch coach, acupuncturist en fysio- en manueel therapeut, schrijft in zijn boek* dat een gezonde vorm van hoogsensitiviteit een egoloze staat van onbaatzuchtige liefde is, waarin je je volledig verbonden voelt met de rest van het universum. Je voelt wel wat er bij een ander speelt, maar je energie is zo sterk dat je de ander meeneemt naar een hoger niveau.

Hoogsensitiviteit  is eigenlijk een verkeerd woord. Wij hebben allemaal een energieveld om ons heen. Vaak onbewust ‘lezen’ wij dit energieveld bij anderen, en reageren wij daarop (energetische communicatie).

 

Er zijn wel mensen  die heel vast zitten in hun ideeën en dogma’s en daardoor minder ‘sensitief’ zijn. Zij voelen het niet als ze met positieve energie in aanraking komen.

Mensen met depressieve energie (gedachten, gevoelens en emoties) zullen deze positieve energie ook niet kunnen voelen en op den duur steeds zwakker worden.

Dan hebben we nog de bekende ‘ME-ers’. Zij zijn gesloten en hebben een soort van energetisch schild ontwikkeld. De bekende autoritaire managers, die ‘straight to the point’ met hun schild alles aan de kant duwen wat in de weg staat. Ook geven ze anderen de schuld als het niet goed gaat.

In het boek schrijft Andre Visch dat juist deze ambitieuze mensen en carrièrejagers veel sensitieve mensen als medewerkers aannemen. Deze mensen worden vaak de hemel ingeprezen zolang ze kunnen blijven ‘sponzen’. Zitten deze mensen vol en kunnen ze de negatieve energie niet meer absorberen, dan worden ze afgeserveerd”.

Andre Visch spreekt ook over ‘schotelantennes’. “Deze mensen, met een gebrek aan eigenwaarde hebben energetisch de voelsprieten uitstaan, waardoor hun energiebeeld op een schotelantenne lijkt. Het zijn mensen die vooral bezig zijn met het krijgen van bevestiging uit hun omgeving, door gebrek aan eigenwaarde. Ze zijn erg gericht om de energie van de ander te voelen om te kijken wat deze van hun vindt. Ze voelen zich daarbij meteen verantwoordelijk voor het welbevinden van de ander en nemen de eventuele problemen van deze persoon meteen op hun nek. Energetisch doen ze dit ook echt. Zo ‘sponzen’ ze als het ware de energie van hun omgeving schoon. Ze laten dit ook niet meer los, met veelal oversensitiviteit en blokkende emoties tot gevolg (energetisch labiel).

 

Schotelantennes absorberen het duister

 

Stel iemand komt de kamer binnen en is een beetje chagerijnig. Schotelantennes zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat een ander met een goed gevoel de deur uitgaat. Dit lukt ze vaak ook nog. De negatieve energie wordt bij de schotelantenne achtergelaten. Op een gegeven moment kan de energie van schotelantennes zo vervuild raken met de negatieve energie van anderen, dat ze daar zelf last van krijgen. Ze kunnen besluiten om voor zichzelf te kiezen en blokken dan de energie van een ander, waardoor hun voorste chakra's dicht gaan zitten, wat een burnout tot gevolg kan hebben.

 

 

Toen ik het stuk las over ‘schotelantennes’ herkende ik mezelf hierin. Zo was ik ook vroeger. En wat een energie kostte dat, uitputtend was het.

Inmiddels heb ik geleerd mij niet te identificeren met de energie van anderen, maar soms... heel soms is mijn energie niet zo heel sterk en ben ik weer flink aan het ‘sponzen’.

Meditatie, yoga en energetische oefeningen (yoga is trouwens ook heel veel energiewerk) zorgen er niet alleen voor dat je sensitiever wordt maar zorgt er ook voor dat je je niet teveel laat beïnvloeden. Zodra ik merk dat ik aan het ‘sponzen’ ben creëer ik een moment rust en stilte voor mezelf en doe mijn meditaties en/of oefeningen. Ik word hier energetisch sterker van en mijn bewustzijn wordt steeds hoger.

Wil je meer over dit onderwerp weten, volg dan (goede) yogalessen. Dat draait allemaal om energie en bewustwording. Het boek van Andre Visch “Laboratorium van de geest” is een echte aanrader. Een bezoek aan zijn praktijk het “Heelhuus in Warnsveld” trouwens ook.

 

Sensitieve mensen meteen  onbaatzuchtige liefdevolle houding geven licht in het duister

 

Sensitive mensen met een onbaatzuchtige liefdevolle houding. Die hebben de voorste chakra's (2 t/m 6) open staan. Zij identificeren zich niet met de energie van anderen. Doordat de chakra's aan de achterkant ook open staan laat hij/zij  deze energie meteen weer los. Er is geen eigenbelang in de houding tot die ander.

 

 

 

  • Boek Andre Visch: Laboratorium van de geest