JE LEVER

09-12-2016 14:56

 

Lief zijn voor je lever.

 

Je denkt er niet altijd aan. De lever is ons grootste ontgiftingsorgaan. Een beetje verontreiniging kan de lever wel aan. Maar teveel vervuiling in het lichaam wordt lastig om te verwerken. Het stapelt zich dan uiteindelijk maar op en dan gaan er klachten ontstaan. Eerst vage en vaak worden die klachten weggewuifd, als in: ‘het gaat wel over’ of ‘wat kan de dokter daar nou aan doen?'. Het komt regelmatig voor dat wanneer eenmaal bij de dok, het te laat is.

Maar goed, geen bangmakerij, maar wel bewustwording dat je lief moet zijn voor je lever. Behalve de lever spelen de darmen, nieren, longen en niet te vergeten de huid een grote rol in het uitscheiden van rommel.

Maar wat is nou die rommel? Naast medicatie, giftige stoffen, zoals, kwik en lood zijn ook bewerkte en kant en klare voeding rommel voor ons lijf. Het zijn geen volwaardige bouwstoffen die opgenomen worden door het lichaam. De lever heeft daar een flinke kluif aan om dat te verwerken. Bovendien kun je hiermee ook een lekkende darm mee veroorzaken (leaky gut), omdat de giftige stoffen de darmwand kan aantasten.

 

Wat doet onze lever o.a.?

 

Het verwerkt de in de darm opgenomen voedingsstoffen en via het bloedvat wordt dit naar de lever vervoerd.

Ook verwerkt het afvalproducten van de giftige stoffen, zoals bovenstaand al gezegd: medicatie, giftige milieu stoffen en voedseladditieven.

Je kunt stellen dat er in de lever allerlei scheikundige processen plaatsvinden. Nu heb ik dat vak toentertijd laten vallen, daar wilde ik geen kaas van eten, maar nu het mijn lichaam betreft, let ik wat beter op.

De lever zorgt ook voor het onschadelijk maken van giftige stoffen. Het zorgt dat het hormoon Oestrogeen omgezet wordt, zodat we deze kunnen uitscheiden. De lever zorgt voor de productie van cholesterol. De lever zorgt voor de productie van de stof protrombine, die noodzakelijk is voor het stollen van het bloed.

Even in een nutshell een paar voorbeelden, die essentieel zijn voor het lichaam. Er zijn nog tal van andere functies. Wat ik wil duidelijk maken is dat het een zeer belangrijk orgaan is.

De systemen die beïnvloedt kunnen raken zijn: Het zenuwenstelsel, het hormonale systeem, het immuunsysteem en het maagdarmkanaal.

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt of krijgt van: buikklachten, duizeligheid, gebrek aan eetlust, hoofdpijn, huidklachten, jeuk, misselijkheid, vocht vasthouden en spierpijn, kan dat een teken zijn, dat je je lever overbelast. Je kunt het ook herkennen aan een metaalachtige smaak in de mond, verstopping, afkeer van koffie of alcohol.

Het begint met vermoeidheid, een loopneus, slecht slapen. Een pijnlijke plek onder het rechterschouderblad en gele ontlasting kan aangeven dat de lever het zwaar te verduren heeft. Ook eelt aan de voeten geeft een slechte leverwerking aan.

Maar hoe weet je of je een goed functionerende lever hebt? Een gezonde lever zorgt voor de volgende eigenschappen: goede besluitvaardigheid, doorzettingsvermogen, capaciteit om tegenslagen op te vangen, doelgerichtheid, verhogen van frustratietolerantie en voldoende energie.

Het goede nieuws is dat de lever zich snel kan herstellen. Bij een licht overspannen lever kan dat al in een paar dagen. Je dient dan wel je lever te ondersteunen met de juiste voeding.

Ben je al wat verder dan merk je dat ook in de darmen, zoals: diarree, brijachtige ontlasting, gasvorming, verstopping, onverteerd voedsel, slechte adem, opgezette buik, stinkende ontlasting en okergele of groene ontlasting.

 

Welke voeding is ondersteunend voor de lever? Dat zijn oa:

 

Grapefruit, witlof, artisjokken, radijs, andijvie, rucola, prei, ui, knoflook, bieslook, eieren, noten, zaden, bonen, peultjes, geitenzuivel, spruiten, broccoli, bloemkool, bieten, paksoi, wortelen en koolsoorten.

De kruiden, kurkuma, peper, kaneel, saffraan, kruidnagel, nootmuskaat gember en rozemarijn helpen de lever te ontgiften. Dus kook vers, zonder pakjes en zakjes, maar met kruiden.

En als laatste; water ondersteunt de werking van de lever. Het lymfestelsel kan namelijk niet optimaal werken als het te weinig water krijgt. Als noodoplossing neemt de lever die functie over en dat betekent ook weer extra belasting voor de lever. Drink echt 1.5 tot 2 liter minimaal per dag. Geen koolzuurhoudend water, ook dat is weer erg belastend voor de lever.

 

Dus….wees lief voor je lever.