JIJ BENT NIET VERANTWOORDELIJK VOOR HET ONGEMAK VAN EEN ANDER

21-12-2018 15:21

 

 

 

Jij bent niet verantwoordelijk voor het verdriet en het ongemak van de ander. En….de ander is niet verantwoordelijk voor het verdriet en ongemak in jou. Daar heb je jezelf te leren begeleiden. In het verdriet, in de eenzaamheid. Maar vooral in de vrijheid in de verbinding met wie jij bent. 

 

Je bent het grootste geschenk voor de ander door helemaal jezelf te mogen zijn. De ruimte die je inneemt en jouw oordeel, jouw mening, is niet gericht tégen de ander. Die is er vóór jou. Het is niet bedoeld om de ander te schaden omdat je die niet leuk, lief of aardig vindt. Het is bedoeld om trouw te kunnen blijven aan jezelf. Goed voor jezelf te zorgen en via die weg gezond te blijven. En vanuit die plek kun je er op de meest optimale manier voor een ander zijn.

 
 

Je bent een vrij en willend wezen. Jij bent helemaal vrij om te mogen doen en laten wat jij wilt, net als de ander.

 

Maar al te vaak nemen we een oordeel aan als voor waar.

Alsof het dé waarheid is! En voelen we ons genegen om ons te verdedigen, vaak uit angst om de verbinding met de ander te verliezen. We kiezen dan voor de goedkeuring, de erkenning en de toestemming van de ander. Vind mij alsjeblieft aardig. Verlaat mij niet. En gaan we de ander overtuigen van onze goedheid. Zie mij, erken mij, zie mijn goede intentie alsjeblieft. De prijs is hoog. Uit angst om de verbinding met de ander te verliezen, verlies je ondertussen een hele andere verbinding. Namelijk de verbinding met jezelf.

 

Je bent een vrij en willend wezen

Jij mag, net als de ander, jouw eigen ruimte innemen. Zijn wie je ten diepste bent, in plaats van jezelf af te wijzen en diegene probeert te zijn waarvan anderen vinden dat je zou moeten zijn. Je geeft de ander daarmee een groot cadeau. Je ontslaat daarmee namelijk de ander van de plicht om jou goedkeuring en waardering te moeten geven. Je geeft de ander direct de mogelijkheid om ook helemaal zichzelf te mogen zijn.

Het kan zijn dat de ander dat nog niet op die manier ziet. En dat diegene het lastig en ingewikkeld vindt dat jij anders kijkt, andere beslissingen neemt. Misschien wel het gevoel heeft dat je geen rekening met hem of haar houdt. Dat is helemaal oké.

 

Jij bent niet verantwoordelijk voor de lastigheid van de ander

Je intentie is immers niet om de ander een vervelend gevoel te geven. De ruimte die je inneemt en jouw oordeel, jouw mening, is niet gericht tégen de ander. Die is er vóór jou. Het is niet bedoeld om de ander te schaden omdat je die niet leuk, lief of aardig vindt. Het is bedoeld om trouw te kunnen blijven aan jezelf. Goed voor jezelf te zorgen en via die weg gezond te blijven. En vanuit die plek kun je er op de meest optimale manier voor een ander zijn.