KIP UIT DE OVEN MET KNOFLOOK, ROZEMARIJN EN TIJM

28-08-2016 17:39

Een biologische kip heeft een goed leven gehad en dat proef je! Een hele kip is het lekkerst.

Het lijkt misschien veel werk, maar een kip zelf marineren valt het hartstikke mee! Wat deze kip zo lekker maakt is dat de kruiden die tussen de huid en de kip worden gestopt goed in het vlees trekken. Van binnenuit zorgt het sap van de citroen ervoor dat het vlees lekker mals blijft. Het beste resultaat krijg je als je de kip langzaam laat garen, dus je moet wel even geduld hebben. Bij ons staat de kip ongeveer 4 uur in de oven.

WAT HEB JE NODIG?

 • 1 kip (schoongemaakt)
 • Sap van 1 citroen
 • 5 takjes rozemarijn (en wat extra voor de vulling)
 • 6 tenen knoflook
 • kokosolie (gesmolten)/ olijfolie
 • 10 takjes tijm (en wat extra voor de vulling)
 • peper en zout

BEREIDING

Zet de oven op 100 graden zodat hij alvast kan voorverwarmen.

 1. Rits de bladeren van de takjes rozemarijn en tijm, doe ze met de knoflook en sap van een citroen in een keukenmachine. Voeg er een scheut olie aan toe, wat peper en zout en draai tot een gladde massa.
 2. Nu volgt er een bijzonder klusje dat enige voorzichtigheid vraagt: til het vel van de kip voorzichtig een stukje op. Het doel is dat de huid loskomt van het vlees. Dit doe je door met je vingers steeds meer ruimte te maken zónder dat de huid scheurt. Een belangrijk argument om scheurtjes te voorkomen is dat dan de waardevolle sappen in de oven niet uit de kip druppen of verdampen.. Met je vingers maak je steeds meer vel los totdat je helemaal tot het einde van de kip kunt komen. Op deze manier ontstaat er ruimte voor de kruiden.
 3. Verspreid het kruidenmengsel en evt. wat losse kruiden tussen vel en vlees. Houd wat kruiden over voor de poten. Als je dit hebt gedaan zorg je ervoor dat het vel de kip weer bedekt. Maak hierna een snede aan de zijkant van de poten en stop hier ook wat kruiden in.
 4. Vul de binnenkant van de kip met wat kruidenmengsel en wat takjes tijm en. Smeer de buitenkant in met een beetje olie voor een lekker krokant vel.
 5. Hier staat de oven meestal op 90 of 100 graden, hoe langzamer de kip gaart hoe lekkerder. Heb je minder tijd dan kun je de temperatuur hoger zetten, bijvoorbeeld op 120 graden. (Heb je minder tijd zet de oven dan op 200 graden en zet de kip 50 minuten in de oven. Na 25 minuten de kip omdraaien. Dit maakt de kip wel minder sappig en smaakvol.)
 6. Voor een lekker krokant velletje kun je de laatste 10-15 min de oven op 180 graden zetten.

En geniet!