MELK GOED VOOR ELK?

20-06-2015 20:55

 

Melk heeft nooit deel uitgemaakt van onze ‘oervoeding’, net als granen, soja en peulvruchten. Dit betekent dat ons lichaam eigenlijk nog steeds niet goed met deze voedingsmiddelen om kan gaan omdat we er genetisch niet op zijn ingesteld. Met mate gebruik is dus voor iedereen, of je nu ziek of gezond bent, van groot belang. Maar granen, melkproducten en soja (soja dat we veel binnen krijgen door vlees, omdat niet-biologische dieren voor een groot deel worden gevoerd met soja) zijn voor menigeen ‘hoofdvoedsel’ geworden. Het is dus niet 'fair´om één voedingsmiddel de zwarte Piet toe te schuiven, het is veel meer de ´overload´ van al deze stoffen waar we van oudsher niet aan gewend zijn. Ook al drink je geen melk, kijk eens op het etiket van koekjes, chocolaatjes, soepen, brood etc. en zie hoeveel melk er als lactose in verwerkt is. En niet te vergeten in supplementen en medicijnen!

 

 

 

Je merkt het niet

Onze spijsvertering is ook niet bestand tegen zoveel gluten (graan), caseïne (melk) en anti-nutriënten uit soja. Het geeft ontstekingsreacties en dysbiose in onze darmen waardoor er vrij eenvoudig een ‘lekke darm’ kan ontstaan. Ook dan komen we weer terug op een wijze spreuk van de oude geneesheren: “Ziekte zetelt in de darm.” Een darm die voedingsstoffen niet meer goed kan verteren/opnemen is de basis van vele (zo niet alle) ziekten.

 

Omdat de meeste mensen dagelijks glutenhoudende granen, zuivel en soja eten brengen ze hun klachten niet in verband met hun voeding. Als je dagelijks moe bent, obstipatie en/of hoofdpijn hebt, slecht slaapt, worden deze klachten niet in verband gebracht met mogelijke intoleranties/exorfine-overbelasting* t.a.v. deze voedingsmiddelen. Daarom zou mijn grote wens zijn dat iedereen, of je nu ziek of gezond bent, gewoon eens een maand deze voedingsmiddelen niet zou eten. Daarna bekijken we of de klachten/symptomen zijn verbeterd of verdwenen! Ook voor mensen die niet verbeteren op Ritalin of anti-depressiva zou het een prima idee zijn om eens een maand alle gluten, melk en soja te laten staan. En zelfs bij een kinderwens kan het zinvol zijn om de hoeveelheid koemelk, kaas en room te beperken. (ref. Jaarcongres ASRM okt'12) omdat mannen met de hoogste inname van deze zuivelproducten de slechtste spermakwaliteit hadden).

 

 

Bron: Rinekedijkinga.nl