WAT JE NIET WIST OVER CURCUMA

18-09-2016 12:20

Wat je niet wist over curcuma

 

Om te beginnen is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van curcumine, de actieve stof in curcuma. Daarin zijn vele positieve eigenschappen beschreven. Curcuma heeft een positief effect op specifieke leverprocessen waarbij overbodige of giftige stoffen worden afgevoerd.Curcuma ondersteunt de lever in  zijn opruimtaken.

Een ander belangrijk effect van curcumine is dat het ontstekingen kan remmen. Het is zelfs in staat om bepaalde bacteriën in de darm het leven zuur te maken.

 

 

Is curcumine altijd en voor iedereen gezondheidsbevorderend?

Nee, helaas.

Zoals met elk voedingsmiddel, medicijn, supplement of bewegingsadvies, er is altijd ook een ‘maar’. Of iets goed voor je is of niet hangt af van specifieke omstandigheden. En laat dat nu net erg ingewikkeld zijn! Zo is het de vraag of je lichaam blij wordt van groene smoothies, dat hangt af van jouw capaciteit om oxalaten af te breken. En wie gevoelig is voor salicylaten kan beter geen kokosolie gebruiken. Maar goed, daarover een andere keer, we waren bij de curcuma.

 

In een publicatie uit 2012 is duidelijk geworden dat ook curcumine twee gezichten heeft. Met name in zijn immunomodulerende werking kan curcumine pathogene bacteriën helpen bestrijden of versterken.  Tja, wat betekent dat?

 

In het onderzoek is gekeken naar het effect van curcumine op bacteriën die in het lichaam zich binnen of buiten de cel bevinden. Bacteriën die gedijen buiten de cel worden door curcumine beter door het immuunsysteem in toom gehouden. Er zijn echter een aantal van die beestjes die zich kunnen verstoppen binnen de cel, om buiten het bereik van het,immuunsysteem te blijven. Onze immuuncellen kunnen nu eenmaal niet onze eigen cellen binnendringen om daar indringers aan te vallen. En juist de bacteriën die zich verstoppen worden sterker van curcumine.

 

Wat houdt dat nu in? Moet je nu wel of geen curcumine gebruiken?

 

Als je last hebt van darmklachten, veroorzaakt door een bacterie die zich in de cel kan verstoppen, is het verstandig om geen, of heel weinig curcumine te gebruiken.

 

Volgens de onderzoekers zijn dat in elk geval de:

  • Salmonella enterica serovar Typhi CT18
  • Salmonella enterica serovar Typhimurium
  • Staphylococcus aureus
  • Yersinia enterocolitica

 

Over andere bacteriën doen ze geen uitspraak, maar ik kan me zo voorstellen dat de ziekte van Lyme veroorzakende Borrelia en een aantal van zijn co-infecties misschien wel op dezelfde manier reageren. Zij zijn namelijk ook in staat om zich in de cel te verschansen.

De meeste mensen weten niet of en welke bacterie zij bij zich hebben, maar zij weten wel of hun klachten verergeren wanneer ze veel curcumine gebruiken. In geval van twijfel kun je met een ontlastingstest laten uitzoeken of je besmet bent met één van deze pathogenen.

 

Is curcumine nu voor iedereen slecht?

Nee, absoluut niet. wanneer je geen last hebt van bovengenoemde bacteriën is curcumine een geweldig hulpmiddel om je immuunsysteem een handje te helpen. Let alleen wel op dat je niet overdrijft. Méér is meestal niet beter.

Voor wie wel last heeft van brutale bacteriën doet er goed aan om een gespecialiseerde professional te raadplegen. Je vindt ze hier.

 

 

Yvonne van Stigt, Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

 

Voor het hele artikel zie; www.oergezond.nu