WELK TYPE BEN JIJ? KAPHA, PITTA OF VATA?

06-10-2016 14:43

 

 

CONSTITUTIE TYPES VOLGENS AYURVEDA

 

Het komt niet vaak voor dat alle drie de constituties gelijk vertegenwoordigd zijn, meestal domineren er 1 of 2 typen. Als je je gezond en prettig voelt dan zijn de 3 typen in balans. Ben je wat kenmerken betreft b.v. voornamelijk een Kapha type, dan zal het eten van Kapha voedsel dit nog versterken, en kun je je er minder prettig gaan voelen.

 

 

Doe de test!

 

 

VATA

PITTA

KAPHA

Lichaamsbouw

Dun, smal

Normaal

Groot, Breed

Gewicht

Gering, komt niet gauw aan

Normaal

Zwaar,  komt gauw aan

Beendergestel

Fragiel

Normaal

Stevige botten

Huid

Droog, ruw, koud

Zacht, warm, vettig

Dik, vettig koel

Haar

Droog, dun, stug, kroezig

Zacht, vettig, vroeg grijs

Dik vettig, golvend, glanzend

Ogen

Klein, droog bewegelijk

Scherp, doordringend

Groot, aantrekkelijk

Tanden

Niet naar voren, niet gepolijst

Gemiddelde grootte, zacht tandvlees

Wit gepolijst, goed gevormd, sterk

Eetlust

Wisselend, onregelmatig

Vaak honger, overmatig

Lichte honger langzaam

Dorst

Wisselend

Overmatig

Gering

Stoelgang

Droog, hard, verstopt

Zacht vettig, los, regelmatig, veel

Dik, vettig, weinig

Lichamelijke activiteiten

Uiterst actief, rusteloos, vluchtig

Wel aanpakkend, gericht

Regelmatig, beheerst, kalm

Stem

Hoog, chaotisch, snel

Duidelijk, zorgvuldig, snijdend

Laag, langzaam, diep, warme stem

Werktempo

Werkt snel

Constante werklust

Langzaam werktempo

Vermoeidheid

Snel moe

Middelmatig

Niet snel moe

Concentratie

Veel ideeën

Goed

Traag

Besluitvaardigheid

Snel, initiatief nemend

Middelmatig

Denkt lang na

Dromen

Angstig, vliegen, rennen

Vurig, emotioneel, boos, kleurrijk

De zee, zwemmen, romantisch

Slaap

Onderbroken, weinig, rusteloos

Weinig, maar vast, diep

Snel, diep lang, veel

Stemming

Veranderd snel

Vurig

Diep

Emotie

Opgewonden

Hartstochtelijk

Romantisch

Geest

Vol ideeën, rusteloos, actief, nieuwsgierig

Scherpzinnig, intelligent

Kalm, langzaam, stabiel, ontvankelijk

Negatieve emoties

Angst, onzeker, ongerust

Geïrriteerd, ongeduldig, jaloers

Hebzuchtig, gehecht, zelfgenoegzaam

Geheugen

Goed op korte termijn

Goed, gemiddeld

Langzaam, goed op lange termijn

Vertrouwen

Wisselvallig, veranderlijk

Vastbesloten

Standvastig, loyaal, bezitterig

Lichaamstemperatuur

Koude handen en voeten

Heet, warm

Koel, behaaglijk

Wijze van lopen

Haastig

Stevige tred, hoorbaar

Langzaam

Hartslag

Zwak, flauw

Gemiddeld

Breed langzaam

 

 

 

 

Totaal

 

 

 

 

 

Eerst wat achtergrondinformatie: Ayurveda wordt als 5000 jaar oud systeem wel omschreven als ‘moeder der geneeswijzen’. Je kunt Ayurveda echter ook zien als ‘kunst van het leven’ omdat het een complete benadering is voor het verzorgen van lichaam en geest. Het is een universeel systeem dat in het westen steeds populairder wordt. Binnen de Ayurveda gaat men er van uit dat je als mens van nature gezond en gelukkig bent. Invloeden uit je omgeving en je leefwijze kunnen je echter uit balans brengen. Ziekte en ontevredenheid liggen dan op de loer.

 

De drie dosha’s: Kapha, Pitta en Vata

 

Om terug te keren naar je natuurlijke staat, kijkt de Ayurveda eerst naar wat voor body/mind type je bent én hoe deze verschillende dosha’s (Kapha, Pitta, Vata) in jouw lichaam en geest verdeeld zijn. Voor iedere dosha gelden andere adviezen op het gebied van lifestyle, voeding, beweging en ontspanning. Wanneer je verder leest zul je jezelf waarschijnlijk herkennen in één of twee types. De meeste mensen zijn namelijk een combinatie van twee dosha’s.

 

Body/Mind type 1: Kapha

 

Kapha’s zijn zorgzaam, invoelend, tevreden, liefdevol en vol vertrouwen en geduld. Deze dosha is goed geaard, nuchter en heeft vaak een voorliefde voor luxe en comfort. Kapha’s bieden hun vriendinnen een oprecht luisterend oor en staan altijd voor iedereen klaar. Ook in materiële zin zijn ze vrijgevend. Stressbestendig is een andere belangrijke eigenschap van dit body/mind type. Kapha vrouwen hebben een zachte gladde huid, ronde vrouwelijke vormen en zijn vaak goed bedeeld. Als je tot dit type behoort ben je gemaakt om kinderen op de wereld te zetten.

 

Gezondheid

 

Een sterk gestel is typerend voor dit dosha-type net als een goed uithoudingsvermogen, maar dit betekent niet dat Kapha’s onkwetsbaar zijn. Overgewicht is vaak een probleem voor de Kapha-constitutie, want door een trage stofwisseling vliegen de kilo’s bij een verkeerd eetpatroon er zo aan. Als je een Kapha-constitutie hebt, dan worden de voedingstoffen uit jouw maaltijden goed door je lichaam opgenomen en kun je daardoor zelfs volstaan met slechts twee maaltijden per dag. Lichte, droge en verwarmende voeding is het beste. Denk aan toast, granen (geen tarwe) en bonen, gedroogd fruit als rozijnen en vijgen, geitenmelk en geitenkaas. Geen vette zuivel, noten, chocolade, koek en gebak, ook al zijn Kapha’s hier doorgaans gek op. Groenten als asperges, broccoli en witlof zijn goed en deze moeten het liefst gestoomd worden. De smaken scherp, bitter en wrang zijn balancerend voor Kapha. Kapha-kwalen zijn onder andere verkoudheid, bronchitis, een hoog cholesterol en een vette huid.

 

Sport en ontspanning

 

Kapha-vrouwen zijn meestal niet erg sportief, maar wat vaker aan sport doen is wel heel goed voor je als jij tot dit dosha-type behoort. Vooral wat zwaardere vormen van beweging zijn goed, zoals krachttraining, aerobics, joggen, klimmen en roeien. Ook een yogavorm met veel beweging past bij Kapha’s. Kapha-vrouwen hebben het meeste baat bij droge en wat steviger vormen van massage.

 

Liefde en seksleven


Kapha’s zijn sensuele wezens en vaak ware godinnen in bed. Door veel en vooral lange vrijpartijen blijf je als Kapha-vrouw gezond en lekker in je vel zitten.

 

Valkuilen


Als Kapha heb je de neiging om dingen bij het oude te houden, dat is immers bekend en vertrouwd en daar hecht dit type veel waarde aan. Loslaten is niet de sterkste eigenschap van Kapha. Herken je jezelf in dit type probeer dan toch eens wat vaker je routines te doorbreken en gooi het over een andere boeg. Nieuwe prikkels opzoeken en uitdagingen aangaan houden het leven immers spannend!

 

Body/Mind type 2: Pitta

 

Pitta’s zijn intens, gedreven, gepassioneerd, charmant, ze verlangen naar succes en hebben meestal geen gebrek aan zelfvertrouwen. Door hun moedige en besluitvaardige karakter gaan ze recht op hun doel af zonder zich door allerlei hersenspinsels te laten afremmen. En komt dit type obstakels tegen op haar pad dan ruimt ze die meteen uit de weg. Vaak hebben Pitta’s een goed analytisch verstand en een hoge intelligentie waardoor ze dol zijn op uitdagingen. In hun werk zijn ze meestal heel succesvol. Pitta’s hebben een goed geproportioneerde bouw en een opvallend sterke spijsvertering.

 

Gezondheid


Door de goede spijsvertering van de Pitta heeft dit type meestal een prima gezondheid en veel energie. De Pitta is gek op eten en kan honger hebben als een beer, maar komt voor haar veertigste verjaardag niet snel aan. Dit vurige type moet ondanks haar sterke spijsvertering wel op haar voeding letten. Vooral scherp, vet en gekruid eten, knoflook en ui werken als olie op het vuur en dan kan bij Pitta letterlijk en figuurlijk de vlam in de pan slaan, zowel lichamelijk als mentaal met prikkelbaarheid, boosheid tot agressie aan toe. Een verkoelend voedingspatroon brengt dit body/mind type meer in balans. Denk aan veel groene en bittere bladgroenten zoals andijvie, spinazie, spruitjes en witlof en zoete vruchten, koude gerechten en drankjes. Liever geen rood vlees en alcohol met mate. De smaken zoet, bitter en wrang zijn goed voor Pitta. Typische Pitta kwalen zijn ontstekingen, verhoging, acne, brandend maagzuur en op mentaal vlak kunnen ze letterlijk opgebrand in de ziektewet belanden als gevolg van een burnout.

 

Sport en ontspanning


Pitta’s hebben een voorkeur voor competitieve sporten omdat ze zo hun krachten kunnen meten met anderen. Verkoelende activiteiten zijn vaak een beter idee als deze dosha domineert. Zwemmen, zeilen, wintersporten en actieve vormen van yoga brengen de actieve Pitta meer tot rust. Periodiek een massage met kokosolie of lavendel doet een Pitta goed en brengt haar in balans.

 

Liefde en seksleven


Pitta vrouwen hebben een gemiddelde belangstelling voor seks. Voor hun gezondheid is het goed als ze een paar keer per week, maar niet per se elke dag, de liefde bedrijven.

 

Valkuilen

Af en toe een tandje minder kan echt geen kwaad voor deze dosha. De sterke persoonlijkheid van de Pitta kan, zeker als ze uit balans is, behoorlijk zaalvullend zijn. De getalenteerde Pitta kan zo overtuigd zijn van haar wereldbeeld dat ze niet door heeft dat anderen toch echt heel anders tegen de wereld aankijken. Ben jij een Pitta? Geef dan ook anderen de ruimte die ze verdienen anders heb je straks niemand meer om je succes mee te delen.

 

 

Body/Mind type 3: Vata

 

Vata’s zijn beweeglijk, snel, enthousiast en idealistisch. Een Vata kan zowel uitgesproken introvert als extravert zijn. Vata’s houden van verandering en wisselen makkelijk van gedachten, kunnen snel iets in zich opnemen, maar vergeten doen ze het ook zo weer. Onder druk ervaart het Vata-type snel stress of angstgevoelens. Het zijn vaak creatieve en enthousiaste geesten die houden van reizen, praten, lachen en filosoferen. Het humeur van een Vata is net zo veranderlijk als het weer. Vata’s hebben een elegante lichte bouw, zijn vaak lang of juist aan de kleine kant, hebben vaak een droge huid en zijn eerder te licht dan te zwaar.

 

Gezondheid

 

Vata is het meest gevoelig van alles dosha’s, zowel lichamelijk als geestelijk. De prinses op de erwt is een spreekwoordelijk voorbeeld van een Vata-type! Aan het eind van de dag is deze dosha vaak uitgeput. Goed voor jezelf zorgen is voor dit body/mind-type daarom extra belangrijk. Geen maaltijden overslaan, zoveel mogelijk regelmaat inbouwen, en op vaste tijden, het liefst rond tien uur naar bed, is het allerbeste voor deze constitutie. Goed eten voor een Vata is bij voorkeur warm, vochtig en rijk aan natuurlijke oliën. Denk aan wat zwaardere voedzame etenswaren als kaas, boter, yoghurt op kamertemperatuur, voedzame soepen, zoete en zachte vruchten. Koude dranken zijn taboe! De smaken zoet, zuur en zout helpen Vata om meer geaard te zijn. Kwalen waar het Vata-type aan kan lijden aan slapeloosheid, constipatie, een droge huid, angststoornissen, stress, verslavingen en artritis.

 

Sport en ontspanning

 

De fijnstoffelijke Vata moet zich uiteraard niet onderwerpen aan een Spartaans sportregime. Lichte vormen van beweging als ontspannende vormen van yoga, wandelen, dansen en fietsen zijn meer dan voldoende om de gezondheid op peil te houden. Regelmatig een massage met een verwarmende olie is zeer heilzaam voor Vata-types.

 

Seksleven


Vata’s hebben een wisselende belangstelling voor seks, vaak intens en kortdurend of helemaal niet. Het beste is daar tussen in. Niet te vaak (dat put teveel uit), maar van goede kwaliteit.

 

Valkuilen


Teveel en te gehaast dingen willen doen, onderweg even vlug wat eten zonder rustig te gaan zitten, op onregelmatige tijden werken, slapen en ontspannen, het is typisch Vata! Maar de adviezen van je (groot)moeder over Rust, Ritme en Reinheid zijn voor dit type uitgevonden en brengen je als opgejaagde Vata meer in contact met jezelf.

 

Deze Ayurveda test is er slechts bedoelt om een indicatie te geven. Voor het exact bepalen van jouw constitutie kan je een consult regelen bij een Ayurvedische arts.